Samhälle och politik

Aurobindo och The Mother, nydanande mystiker

2013-04-01 19:49 #0 av: Tride

Sri Aurobindo tillhör legenderna i det moderna Indien. Han föddes 1872 i Calcutta, uppfostrades i London, men upptäckte sedemera sin egen kultur, den indiska.

I unga år blev han revovoltionär nationell ledare, skrev betydande poesi, utvecklade socialt tänkande och andlig filosofi. Han var en visionär humanist och pedagog, hela tiden bland de främsta, men föst och fämst var han en yoga-mästare, en rishi, visionär och nyskapare. 

Till att börja med hade Aurobindo förespråkat våldsamt uppror mot det dåvarande brittiska koloniala styret. Han kritiserade det ganska nybildade indiska kongresspartiet, deltog i hemliga överläggningar, och fängslades 1908, anklagad för konspiration. Fängelsevistelsen innebar emellertid ett andligt uppvaknande, och när han frigavs året därpå - av brist på bevis - hade hans uppfattning genomgått en total metamorfos. 

Kanske ni hört talas om Auroville, staden i delstaten Tamil Nadu i södra Indien som skapats för att  tillhöra hela mänskligheten. Den startades i februari 1968 på initiativ av Aurobindo och The Mother. Numera har staden mer än 2000 invånare, varav ca 40% är indier. Resten kommer från hela världen, närmare bestämt 45 olika nationer. 

"Auroville skall bli platsen för en ständigt pågående utbildning, en konstant utveckling, och en ungdom som aldrig åldras." 

Trots betydande inflytande i Indien, är han näst intill okänd i vårt land. 

www.sriaurobindoashram.net

 (forts)

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2013-04-14 12:04 #1 av: Tride

Aurobindo skrev: "Vad är en nation? Vad är vårt moderland? Det är inte ett stycke mark, inte innehållet i ett tal, eller föreställningen i vår tanke. Det är en mäktig Shakti, (kraft) som sammanställts av alla de shaktis, som består av de miljontals delar som skapar en nation...."

"Indien var sannerligen Modern, men en mor i kedjor, en mor som förslavats och förödmjukats av främmande angripare, en mor som förtryckts och utnyttjats av främmande härskare. Vad är sonens skyldighet, om han finner modern, gudinnan, reducerad till detta ynkliga öde?"

från "Prophet of Indian Nationalism" av Karan Singh.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2013-04-15 11:16 #2 av: Tride

Aurobindo menade, att vad han ansåg vara den "sanna hinduismen" skulle befria, inte enbart Indien, utan hela mänskligheten från okunnighet och elände. 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.