Annons:
Etikettpersonligt
Läst 9023 ggr
Tride
6/7/12, 2:04 PM

Indien - en betraktelse. Del 1

Indien är ett land med många religiösa traditioner. Under mina resor och vistelser där har jag varit i kontakt med en bråkdel av dessa. Men jag vågar påstå att jag har sett verkan av flera av dem än det skulle gå att analysera. Jag tänker på alla de människor jag sett röra sig på Indiens vägar, gator, torg, tågstationer och flygplatser. Ständigt liv och rörelse. Ständig färgrikedom. Ständig variation. Ständigt detsamma, men olika.

Inte alla kvinnor bär sari, åtminstone inte samtidigt, men väldigt många. De flesta. Ändå är variationen så stor sinsemellan, att min dotter undrade om det var lag på att det inte får finnas två exakt likadana saris. Jo, svarade jag. Det är fastslaget i lagen, alltså den oskrivna.

Jag minns, från ett flygplan, marken under oss. Vi flög mot bergen, över västbengalens torra områden. Under oss var marken brun.

-Bara sand, sa mitt ressällskap när vi kikade ut.

Men inte bara. Någonstans där nere bröts monotin av ett stort träds grönskande krona. Intill trädet kunde vi skymta ett litet vitt tempel, som nästan lyste gyllene i den heta solen. Runt trädet och templet anade vi en by och vi såg människor röra sig där nere på marken.

Jag kan inte räkna dem alla – bytemplen vid vägarna,små altare som byggts upp under trädkronorna, ofta med någon bleknad bild av – kanske – Shiva eller, kanske Durga, eller någon annan, för mig okänd gudom, prydda med tageteskransar och radband, och där den utbrunna rökelsen nu ligger som en hög aska på ett fat framför bilden, kanske bredvid några slantar.

Överallt fanns de. I bergen och på slättlandet. Vid stränderna. På torgen och i byarna. Och runt templen pågick hela tiden det indiska livet.

Traditionerna är många. Som utländsk, mer eller mindre indieniserad besökare, kunde jag knappast att hålla reda på dem alla.

Under en bilresa i Kerala såg jag större tempel trängas med varandra. Där fanns kristna kyrkor bredvid hinduiska tempel från olika fraktioner, moskéer, synagogor, buddhistiska tempel, allt i ett slags vänskaplig röra, men med klara gränser.

En morgon vaknade vi före gryningen av att någon sjöng hymner på stranden. Det var en hög klar kvinnostämma som fick mörkret att skimra.

Samma dag såg vi ett gäng orange-klädda präster komma ned på stranden med jättelika högtalara. Snart kunde vi höra hymnerna, som nästan överröstade vågorna med hyllningarna till ”Chakra-vartin”, kretsloppets upprätthållare. Vem? Jag fick aldrig riktigt klart för mig vilken av alla hinduiska gudomligheter det handlade om, men jag gissar på Vishnu, den blå guden, som lär innehålla allting, ont såväl som gott. Och som för övrigt visar släktskap med Avalokiteshvara i den tibetanska mytologin.

Min tanke är att fortsätta betraktelsen längre fram. Ni är också välkomna att bidra med era kommentarer, kunskaper och upplevelser.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Annons:
Tride
6/11/12, 8:03 PM
#1

Fördomar om Indien vänds upp och ned

Västerländska stoltheter som demokrati, tolerans och kritisk argumentation har varit ständigt närvarande i det indiska samhället. Det skriver ekonomen Amartya Sen i sin fascinerande bok om Indiens historia. Man skulle dock önska ett vidgat resonemang om kastsystemet.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/fordomar-om-indien-vands-upp-och-ned_477623.svd

En länk till en äldre artikel (från 2005)i SvD. Fortfarande intressant!

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

[yodhe]
6/12/12, 6:43 PM
#2

Tack Tride..

alltid lika spännande att läsa dina inlägg…

mm..sari..är ju väldigt praktiskt och dessa vackra mönster och färger…

måste skratta…*en lag på olika sari´s*…

Man får en känsla av att en utveckling ändå har skett i Indien de sista åren..med tanke på kvinnornas frammarsch i företagande ändå..

Vad heter han som fick nobelpris i ?..( väldigt dåligt minne) En indisk bankman…som ulånade en spesifik summa pengar..främst kvinnor utnyttjade detta ( eller var det bara till kvinnor) huh…som i sin tur startade egna företag..och utvecklades till fantastiska försörjnings möjligheter…detta var några år sedan..( därav det dåliga minnet, jag lever i nuet)..

Nåväl..det är intressant med kastmärket…vissa säger att det bara har det för att stimulera det tredje ögat..( här i Sverige iallafall) men att det handlar om traditioner vet vi ju redan..det går långsamt fram som i alla traditionella religioners dogmatiska seder.. såväl också i denna..

Tride
6/12/12, 11:05 PM
#3

Ja vad hette han???? Jag träffade däremot en indiskkvinna, Ela Bhat tror jag hon hette, som var här i Sverige för att ta emot priset. Det var ett alternativt nobelpirs. tydligen samarbetade hon med nämnda bankman. Minnet är suddigt, och jag kanske tom stavat hennes namn fel.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

[yodhe]
6/13/12, 11:07 AM
#4

Hmm..ja men då har jag ju inte drömt det i allafall..haha

Och det namnet känner jag också igen..sicket uselt minne jag har..

ska ta och läsa artikeln i tidningen när jag är mer klar i knoppen..det är väldigt intressant det här…tycker jag..Glad

Tride
6/13/12, 1:32 PM
#5

Såsmåmingom fick den där bankmannen kritik. Han mer stjälpte än hjälpte, anssågs det.Mikrolånen ledde till skulder som också övertogs av nästa generation. Minns inte alla detaljer. Men vad jag förstår kvarstår mycket av Indiens ekonomiska och sociala problem, trots ambitiösa försök att lösa dem.

Traditionerna är tunga.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

[yodhe]
6/14/12, 4:28 PM
#6

Jo..och kanske det också beror på ett kollektivt karma..

Annons:
Tride
6/15/12, 1:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

ibland tycker jag det ser ut att bli värre, framför allt med den ökande folkmängden. Det är inte alltid som den för med sig ökat välstånd eller ökad jämställdhet. Tvärtom. Fattigdomen är ofta påtaglig, liksom de stora arbetsbördorna - för såväl män som kvinnor - och de stora barnkullarna, som ju också för med sig hälsoproblem för kvinnorna.

Någon - en av Indiens kända och kontroversiella gurus, Bhagwan Rashnjee -(oj, dessa indiska stavningar! Obestämd) omtalad, älskad såväl som ifrågasatt under förra århundradet, även känd som Osho, kallade sina landsmän för ett "folk av slavar." En sorglig sanning. Jag kan inte annat än hålla med honom. Han menade också att den helgonförklarade Mohindas Gandhi  bidrog till att upphöja fattigdomen till näst intill helig norm. Osho, däremot, utvecklades tydligen åt motsatta hållet och skaffade sig en del dyrbara vanor,och visste också att ta rejält betalt för sina kurser.

Jag har lyssnat på några av hans band. Han var i alla fall rolig och lockade fram skratt. Hur som helst tycker jag att han satte fingret på en viktig omständighet - folket av slavar. Det märks tyvärr när man vistas i indien. Ofta tycker jag att jag, som vit och västerlänning, dvs tillhörande det forna kolonialfolket, blir bemött med alltför stor ödmjukhet. De ser oss många gånger som "härskarfolket." Mycket pinsam och ibland rentav opraktiskt, eftersom många, felaktigt, utgår från att jag skall bestämma över dem i situationer där jag själv är ganska okunnig, tex om jag frågar efter vägen på en främmande plats.

Men jag har också sett hur detta fungerar mellan indier ur olika samhällsskikt eller kast. Tex hur tjänstefolk behandlas i "fina" famlijer.

Alla indier är ju heller inte fattiga. Många -fler än det finns invånare i Sverige - är miljonärer. En del av dessa visar engagemang och försöker göra nåt bra för andra med sina pengar. Andra är mer likgiltiga.

Med tanke på bla detta är jag tveksam till utländskt hjälparbete i Indien. Resurserna finns ju där. Hjälparbete kan ju vara ett sätt för Indiens politiker att undvika att ta sitt eget ansvar.

Kollektiv karma? Ur den filosofin undrar jag när de skall upptäcka sin dharma.

Bilden visar en gata i Delhis slum.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Tride
7/2/12, 7:09 PM
#8

Jag bodde i slummen vid den gatan under tio dagar.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Tride
11/5/15, 10:18 PM
#9

Betraktelse - del 2 finns som inlagd tråd. Jag började skriva efter min resa till Tamil Nadu i maj 2015.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Upp till toppen
Annons: