Annons:
Etikettpersonligt
Läst 8460 ggr
Tride
2011-09-16 16:14

Mitt personliga manifest

Mot slutet av förra århundradet kom jag att ha djupa och avgörande kontakter med Indien.

Kontakt med buddhismen och Indira Gandhi

Det hade börjat i Sverige, och med att jag intresserat mig för buddhismen.

När den dåvarande PM Indira Gandhi utsattes för en intensiv och världsomspännande kritik, tog jag kontakt med henne. Jag var ganska skeptisk mot hennes kritiker. Detta blev inledningen till en vänskap, som varade fram till hennes död, då hon mördades i oktober1984.

Givetvis har denna kontakt präglat mycket av min syn på Indien och på indiskt samhällsliv och politik, liksom mina erfarenheter av buddhismen. Jag kom också, från början, i kontakt med de buddhistiska traditioner som finns kvar och har utvecklats i Indien, Buddhas hemland. Genom buddhismen blev jag också relativt hemmastad i den hinduiska uppfattningen.

Inte okritisk

Jag har bott på buddhistiska härbärgen och levt med tibetanska buddhister i Himalaya.

Tibetansk nunna utanför ett hindutempel helgat till gudinnan Durga

Detta innebär inte att jag är okritisk, vare sig mot Indira eller mot buddhismen. Men det har inneburit en personlig sympati för människan Indira och, genom buddhismen, en djup inspiration på det andliga planet.

Buddhismen har jag numera lämnat, formellt sett, och jag har ingen som helst kontakt med indiska politiker.

Långsamma förändringar

Indien förändras, men det sker långsamt. Folkmängden har ökat drastiskt. Stora grupper har fått det bättre, i och med att Indiens ekonomin blivit bättre. Samtidigt har klyftorna ökat. Vägarna var fortfarande, när jag var där senast, illa hållna och trottoarerna hade stora hål.

Vi hyrde bil med chaufför, och fick uppleva ett underbart vackert Kerala.

Fattigdom, religion och hemgift

Under förra århundradet fick vi höra, att orsaken till fattigdomen skulle finnas att söka i religionen. Det ansågs, att om man inte lät korna gå fritt omkring på gatorna utan slaktade dem, skulle fler kunna äta sig mätta. I dag trivs heliga kor i närheten av modern teknik. Religionen har fortfarande sin plats, och vill du finna ditt ashram eller din guru i Indien, så är det bara att googla.

Vår chaufför hade fem äldre systrar. De hade inte kunnat gifta sig förrän han, som yngre bror, och fadern, tillsammans hade samlat till deras hemgift. Därför hade han arbetat många år i ett arabland, där han fått ihop bra med pengar.

I det moderna Indien är sarin fortfarande det populäraste plagget för kvinnor, också i yrkeslivet, och de stora företagen har gärna ett husaltare, försett med rökelse och tagatekransar, i entrén.

Varför Indien?

Vad är det som gör, att så många av oss inte kan låta bli Indien? Vi reser dit, vi reser hem, vi vill tillbaka. Vi ser fattigdomen, smutsen, känner trängseln och störs av trafiken.

Men Indien är inte bara detta. Det är inte bara ”död man på gata”, som någon uttryckte det. Det är inte bara vidskepelse, okunnighet, sociala orättvisor och religiös fördomsfullhet.

En gång, när jag hade väntat väldigt länge i en trädgård för att träffa någon som andrig kom, blev jag kidnappad till ett gurdwara, sikh-tempel, i Delhi. En liten kvinna i vit sari drog mig med till en scooter, vi knattrade iväg och kom fram till templet, gick upp för den breda marmortrappan  in i tempelhallen, som var full av folk. Vi lyssnade till sång och musik, fick godsaker att äta och helig olja att smörja händer och hår.

Sedan for vi tillbaka till trädgården, där mötet till slut ägde rum.

Det är också Indien. Och bara där.

Tride /Annakarin Svedberg

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Annons:
Tride
2011-11-03 15:45
#1

I dag har jag minnen. Dvs min syn på Indien präglas av dessa minnen. Jag följer också med hur Indien utvecklas, moderniseras, och hur dess ekonomi förbättras, åtminstone i relation till omvärlden. Indien anses inte längre vara det fattiga landet som måste hjälpas med bistånd.

Men både djupa orättvisor och konflkter kvarstår, liksom djup konservatism beträffande samhälle, religion, äktenskap och synen på manligt och kvinnligt. Indien är supermodernt och hyperkonservativt. Jag finner inga som helst ursäkter för att fattiga och egendomslösa människor utnyttjas av dem som har. Jag finner inga som helst ursäkter för att kvinnor nekas ens den enklaste utbildning, dvs kvartsår i analfabetism. Jag finner inga som helst ursäkter för korruption och maktmissbruk.

Och jag kan undra, om Indien någonsin skall komma i balans med sig själv.

Där finns trots allt ett rikt kulturarv. Något som rentav kan kallas ett "mänsklighetens världsarv."

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Tride
2013-04-15 13:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Indien är en annan värld, ett annat land, en annan kultur. Detta fick jag bekräftat under min resa i april 2013, då jag besökte N Delhi och delstaten Uttarkhand i Himalaya. 

Mycket är förändrat, annat är sig likt, sedan jag senast besökte N Delhi (2002). TEx har Indiens huvudstad nu berikats med tunnelbana. Men trottoarerna är fortfarande illa hållna, och man gör bäst i att se upp ordentligt för att inte snubbla eller, ännu värre, ramla ned i ett hål. 

Kvinnorna bär ofta gärna sari, men unga kvinnor klär sig ofta mer modernt, i tex jeans eller tights.

I allmänhet tyckte jag att människorna erövrat en större självkänsla och stolthet. De flesta nu levande indier är födda efter 1947 - året då Indien slutligen erövrade självständighet från de brittiska imperialisterna. De är alltså födda i ett land som inte längre styrs av främmande erövrare. Jag tror att det har en djup inverkan på deras självbild. 

Bilden visar folkliv i Nainitale, Uttarkhand, som var ett av mina resmål den här gången. I den här staden var indier förbjudna att gå längs strandpromenaden på britternas tid, och straffades om de bröt mot förbudet. M GAndhi uppmuntrade sina landsmän att inte lyda, och att gå där de själva önskade i sitt eget land. Detta ledde till tumult och fängslanden.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Tride
2013-04-15 13:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här, vid sjön i Nainitale, fick indierna inte vistas på britternas tid. Det är nu ett tempelområde.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Ians
2013-05-05 14:47
#4

Vilken fin tråd Tride! ❤️

Tride
2013-05-07 15:01
#5

TAck! 🙂

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Upp till toppen
Annons: