2011-09-14 13:27 #0 av: Tride

Du kan välja mellan alla de sätt. Flyg, bil med chaufför, lyxtåg, skrangliga bussar, båt och elefant, till och med cykel.

Förverkliga din indiska dröm!

Det finns ett bra sätt att uppleva Indien: åk dit! Många drömmer om det och många gör det. Många kommer hem och drömmer om att resa tillbaka.

När jag själv har rest och vistats i Indien har jag gjort det på buddhistiska villkor. Detta har varit en stor fördel och inneburit att jag vetat var skulle bo och vilka jag skulle träffa. Genom buddhistiska vänner har jag också kunnat få goda råd i det indiska rese-kaoset. Det kan nämligen vara svårt att få tag på biljetter, få veta varifrån tåg eller bussar utgår och när de anländer till resmålet. Numera kan detta gå att ordna, dock, genom internet. En bra idé för den som reser 1a gången till Indien är att ansluta sig till en gruppresa med erfaren reseledare.

 

Hur klarar man språket?

För den som kan engelska brukar språket inte utgöra någon problem, eftersom engelskan, sedan britternas kolonialtid, kan betraktas som ett av de många indiska språken. Men det skadar ju inte att skaffa sig en hindi-parlör, eller att, rentav, försöka sätta sig in i det vackra men (för oss) ack så besvärliga alfabetet.

Obekväma resor - men minnesvärda!

Det har gått några år sedan jag själv reste i Indien. En del, har jag förstått, är förändrat, annat är sig förvånansvärt likt.

Till minnets skatter hör onekligen bussreserorna från Delhi på slättlandet till bergen i norr. De var obekväma och fantastiska. De krävde god fysik, gott humör, stabil mage och underaktiv blåsa. De krävde också tolerans beträffande mänsklig närvaro. Många gånger trängdes fem personer på ett säte avsett för tre.

Det var alltid värt besväret. Bussen gick nattetid, och vi vaknade upp på morgonkulan bland bergens hänförande branter, medan bussen då och då stannade för att släppa på och av både människor och djur. Höns som kacklade, tuppar som gol och getter som bräkte. Kvinnor kom med sina barn, som de satte i knät på främmande passagerare, om det inte fanns någon annan plats. Ibland kunde någon komma ombord, sjunga en stump till gudarnas ära och få en slant i sin framsträckta hand.

Moderna bussar

Senaste gången hade bussarna blivit de luxe och till och med fått tv-skärmar som visade bollywood-filmer. Jag minns en resa bland bergen, där det visades en film om en kvinna som blivit våldtagen. Nu kände hon sig smutsig och jagades av skuldkänslor. Hur skulle det gå? Skulle hennes fästman kunna acceptera henne och vilja gifta sig efter denna skymf? Tyvärr fick jag inte veta slutet, eftersom bussen nådde Dharamsala, som var mitt mål, innan filmen var slut.

 

Bil med egen chaufför

Andra sätt att resa i Indien är med tåg, flyg och bil. Det senare kan te sig billigt för oss. Jag har gjort flera långa resor med bil och chaufför i såväl södra som norra Indien och på Sri Lanka. Chaufförerna har i några fall också fungerat som ciceroner, och varit duktiga på att hitta bra matställen och bra övernattning.

Tåg och inrikesflyg

Indiskt inrikesflyg har numera många möjligheter med flera olika bolag. Tåget kan också vara ett speciellt äventyr. 1a klass innebär bekväma fåtöljer. I enklare klasser kan du få dela hårda träbänkar tillsammans med sävål feta som magra indier som reser med sängkläder och gärna delar med sig av sin matsäck. Te  finns tillgängligt i engångsmuggar av lera, och säljs på perrongerna genom fönstren, liksom kokta ägg och kakor.

Mahatma Gandhi lär ha blivit tillfrågad varför han alltid reste tredje klass. Han svarade: För att det inte finns nån fjärde.

Tride/Annakarin Svedberg